5-daagse workshop met Peter de Graef
Naar aanleiding van zijn veelgeprezen rol als Bhima in Peter Brook's Mahabharata merkte de Senegalese acteur Mamadou Dioume op: "In de huid van een personage kruipen is onzin! lk doe precies het tegenovergestelde. lk leid het personage naar mezelf toe en zet al mijn zintuigen open om hem te kunnen ontvangen."
De fysiek-zintuiglijke benadering van het acteursvak vormt ook het vertrekpunt van deze workshop. Vanuit improvisaties met de diverse 'leden' van het lichaam verkennen deelnemers spelenderwijs de mogelijkheden van hun instrument. Vervolgens wordt dit instrument onderzocht in relatie tot ruimte, voorwerpen en de andere workshopdeelnemers. Met het oog hierop moet ieder meenemen: twee houten stokken (lengte 120 cm), vijf tennisballen en een brede shawl of voile. De laatste fase van het werk legt het verband naar Macbeth en 'de resonantie van de woorden'. Hiervoor moet iedere deelnemer vooraf in de taal van zijn keuze een monoloog of dialoog uit Shakespeare's stuk uit het hoofd leren.
Mamadou Dioume (Senegal) studeerde in 1964 in Dakar als acteur af. Zijn indrukwekkende stem en gestalte werden gebruikt in films van cineasten als Sembene Ousmane en Bertrand Tavernier, maar ook in de theaterproducties van Peter Brook, zoals The Mahabharata (1985), Woza Albert! (1989) en The Tempest (1990). Dioume opereert als regisseur o.m. in Noorwegen, Italië en Frankrijk. Dit is zijn eerste kennismaking met Nederland en vooral een aantrekkelijk aanbod voor diegenen die geïnteresseerd zijn in het trainingsaspect van Brooks internationale theatergroep in Parijs!
5-daagse workshop met Peter de Graef
Authenticiteit, creëren vanuit je eigen volle bewustzijn, is een centraal begrip voor het Vlaamse theaterfenomeen Peter De Graef. Vaak is zijn spelmateriaal door hemzelf geschreven en bestaat dit uit een bizarre wereld die hij oproept via grillige maar steeds weer verrassend goed in elkaar passende verhaalstructuren. Zijn personages zijn vaak geïsoleerd en eenzaam en niet voor niets ziet De Graef het spelen van een personage als 'jezelf afzonderen'.
In deze workshop - een uitgelezen kans voor acteurs, schrijvers en regisseurs om nader met zijn eigenzinnige aanpak kennis te maken - doorloopt Peter het hele proces van opschrijven naar spelen, waarbij ook het naar elkaar kijken een rol speelt. Centraal staat het spelen van een personage en het gebruik van taal als muziek.
Peter de Graef schrijft, acteert en regisseert. Het regende de afgelopen seizoenen prijzen voor zijn acteerprestaties in de monoloog Henry en in Dirk Tanghe’s De wereldverbeteraar en voor zijn schrijverschap in Et Voila, De drie mannen van Ypsilanti, Henry of N!KS. Die prijzen vindt De Graef overigens grote onzin en bovendien gevaarlijk, want “telkens als je ikje de kop opsteekt, ga je af op het toneel!”
Ad de Bont, regisseur theatergroep Wederzijds